Persoane interesate

joi, 6 aprilie 2017

IDEI

IDEILE

Idei salvează, idei şoptesc,
Idei plăpânde te iubesc...

Idei trăiesc, idei gândesc,
Idei mă-ndeamnă să bocesc...

Idei cuprind, idei trasez,
Idei insistă să visez...

Idei vorbesc, idei cedez,
Idei continuu eu creez,
Idei cersesc, idei brodez,
Idei nebune azi donez
Oricui, orice eu datorez.

Idei deştepte pierzi în viaţă,
Idei absurde fără de povaţă.


( Anca Elena Bărbulescu - 09.01.2014 )


La ce bun sa ai idei? La ce bun sa crezi ca ce simti poate spune cuiva ceva? La ce bun sa crezi ca un gand poate sa se transforme in sfat sau in prostie?

Cu totii avem idei: mai bune, mai rele, mai mici, mai marete, de pus in practica, de uitat, de povestit, de apreciat... dar de unde stim ca sunt ale noastre? De ce suntem siguri ca nu le-am imprumutat, cu buna-stiinta ori ba, de la altii mai breji, ce-au avut tupeu inaintea noastra sau doar s-au ascuns dupa deget de teama, de rusine ori modestie? De ce ne insusim o idee, ne simtim mandrii de ea, o dezvoltam si-o promovam ca pe-un bun propriu, culegem laudele si-apoi ne  credem mareti? 

Sa fie asta o trufie, o alta dovada a egoismului omenesc? Sa fie oare incapacitatea noastra de a ne individualiza ca personaj in propria noastra viata monotona si fada? Sa incercam noi astfel a ne arata adevara cale ce-o avem pe lume, de-a ne croi drum printre semeni si de-a ne identifica personalitatea?

Ce idee mareata a schimbat omenirea mai tare ca ideile noastre, a tuturor? Ce idee concreta s-a putut arata, atinge si simti cu adevarat? Noi insine suntem totalizarea ideilor altcuiva, a parintilor, a stramosilor, a astrelor si-ale lui Dumnezeu. Am o idee ! Mai bine nu m-as aventura in discutii grandioase depre zeitati si entitati nepieritoare!

Am alta idee ! Timp de cinci minute, intr-un moment de liniste sufleteasca si inconjuratoare, sa scriem pe-o hartie toate ideile ce le avem in cap: prostesti, infime, grave ori salvatoare. Sa lasam timpul sa le digere si peste vreo saptamana sa le scoatem din nou la interval, sa le citim  cu voce tare, noua sau cuiva si sa ne pronuntam parerile despre ele - alte idei. Sunt curioasa ce face timpul in astfel de cazuri, cum se joaca in mintea noastra, cum socoteste importanta si cum stabileste prioritatile. Sunt curioasa daca le-am mai da o sansa!

Ideile ne pot afecta - direct si indirect - modul de perceptie. Ne pot afecta sanatatea, locul de munca, familia, prietenii, viata. Si totusi, ideile ne definesc!

Hai sa nu fim idioti !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu